|

Внимавајте каде паркирате, се крадат катализатори од автомобилите

Сподели на:

Во изминатите денови има доста пријави во МВР за украдени катализатори на паркинзите ширум Македонија, на пример на паркингот во Аеродром, Скопје наспроти АСНОМ во една вечер украдиле повеќе од десеттина катализатори од автомобилите кои биле паркирани. Од МВР се сомневаат дека постои организирана група која во доцните вечерни часови ги одсекува катализаторите од автомобилите и ги продава на прекупците за катализатори кои исплаќаат од 300- 600 евра од катализатор. Овие кражби не само кај нас во Македонија забележани се и во други држави и се тоа заради благородниот метал кои го содржат катализаторите кој пак чини над 20 000 евра по унца или 28 грама, што го прави поскап од златото. Катализаторот стои на цевката од ауспухот и има за цел да ја спречи емисијата на штетни гасови кои ги испушта автомобилот.

Сподели на:

Слични Објави