Гудачкиот квартет „Шуман“ на „Охридско лето“

Гудачкиот квартет „Шуман“ на „Охридско лето“

Музичката програма на годинешното 63 издание на фестивалот „Охридско лето“ продолжува со вечерашниот концерт на гудачкиот квартет „Шуман“, со Ерик Шуман и Кен Шуман на виолина, Фaит Хертенштајн на виола и виолончелистот Марк Шуман. Тројцата браќа Марк, Ерик и Кен Шуман музицираат заедно од нивното најрано детство, а заедно со виолистот Фaит Хертенштајн го сочинуваат…

57 МТФ „Војдан Чернодрински“ Прилеп
|

57 МТФ „Војдан Чернодрински“ Прилеп

По 57ти пат, оваа година под името „Враќање дома“, театарската сцена тука во Прилеп ќе биде местото каде што на најдобар начин ќе биде дефинирана и презентирана суштинската потреба од театарската уметност во Република Македонија. Од вечерва ќе имаме можност да уживаме во симбиозата на најактуелното од театарот во Македонија. Фестивалот „Војдан Чернодрински“ е насушна…

ОФИЦИЈАЛНА СРЕДБА: Битолскиот градоначалник го пречека Гоце Балада во неговиот кабинет

ОФИЦИЈАЛНА СРЕДБА: Битолскиот градоначалник го пречека Гоце Балада во неговиот кабинет

Денеска во својот кабинет, градоначалникот на Општина Битола Тони Коњановски, оствари официјална средба со прилепчанецот Гоце Илиески Балада кој што од страна на АКАДЕМИК веќе втора година е добитник на ПОСЕБНОТО ПРИЗНАНИЕ и прогласен за најкреативна личност во Македонија во областа на културата, уметноста и маркетингот. Имено, овој прилепчанец како резултат на неговите постојани-неуморни активности…