Демонстрантите ги палат куќите на политичарите

Сподели на:

Премиерот на Шри Ланка денеска ја напушти својата официјална резиденција во Коломбо, откако во неколку наврати армијата беше приморана да интервенира за да спречи насилен упад на антивладини демонстранти во комплексот.

A Sri Lankan man reacts to tear gas as vandalised protest site is seen in the back ground outside president???s office in Colombo, Sri Lanka, Monday, May 9, 2022. Government supporters on Monday attacked protesters who have been camped outside the office of Sri Lanka’s prime minster, as trade unions began a “Week of Protests” demanding the government change and its president to step down over the country’s worst economic crisis in memory.(AP Photo/Eranga Jayawardena)

Во немирите низ Коломбо целосно се опожарени повеќе од 70 станбени објекти, канцеларии, како и 150 автомобили на поранешни министри и пратеници на владејачкиот Народен фронт на Шри Ланка. Демонстрантите повеќе од еден месец кампуваа пред канцеларијата на претседателот на државата Готабаја Раџапакса, барајќи негова, како и оставка на неговиот брат од премиерската функција.

Сподели на:

Слични Објави