Докторка во Германија доби отказ, ја напуштила работата 28 минути порано

Сподели на:

Германија се споменува како ветена земја за здравствените работници од Балканот, но како функционира здравствениот систем таму покажува и случајот со докторката што доби отказ откога нејзините колеги пријавиле дека ја напуштила болницата во Хамбург 28 минути порано по 24-часовна должност, а таму работела 23 години.Франциска Шлосер ја тужеше болницата и доби 400.000 евра отштета.

-Не можам да дозволам обвинението да стои така. Не направив ништо лошо. Сега доаѓаат и ја конструираат оваа измама со работното време. Апсурдно е, вели 54-годишната жена. Докторката била поддржана и од Marburger Bund (MB), најголемото германско лекарско здружение.Шефот на болницата, Филип Ветенгел, изјавил дека немаат намера да се борат против докторката.

-Рекоа дека си заминала порано. Изјавата на сведокот беше веродостојна. Но, не знам што точно се случи и сакам да завршиме со ова, рекол Ветенгел на судот во Хамбург. Судот смета дека обвинувањата против докторката се неосновани. Сепак, по 23 години поминати во болница, деловниот однос меѓу неа и болницата заврши. Обвинението е повлечено, а Франциска Шлосер доби испратнина, пишува магазинот „Феникс“.

Сподели на:

Слични Објави