Градоначалникот Јовчески ја посети приватната кланица ,,Серта Компани”

Сподели на:

Денес Градоначалникот на Општина Прилеп Борче Јовчески беше во посета на приватната кланица Серта Компани која работи на територијата на Општина Прилеп.

Оваа приватна фирма учествува со 75% од вкупниот извоз на македонско јагне за Европскиот пазар, што значи дека учествува со значителен износ во БДП на државно ниво, на ниво на Република Македонија. Исто така е единствена во Македонија која го има ХАЛАЛ сертификатот за извоз на јагнешко и јунешко месо.

Како Локална Самоуправа секогаш ги поддржуваме и се однесуваме со респект кон економските оператори кои вложуваат во постоечкиот капацитет, но имаат и визија за раст и развој.Оваа посета се должи на тоа да се увиди процесот на припремата на јагнешкото месо пред стартот на велигденскиот извоз на истото за Италија, Германија, Хрватска, Грција, Бугарија, Јордан и други земји. -Изјави Јовчески на неговата објава на социјалните мрежи

Сподели на:

Слични Објави