Ковачевски за хрватскиот модел: Ни треба модел кој ќе одговара на македонското опшество и на нашите закони

Сподели на:

Премиерот Димитар Ковачевски, на заедничката прес-конфернција со премиерот на Хрватска Андреј Пленковиќ, го коментираше хрватскиот модел на Устав, кој го бараше опозициската ВМРО-ДПМНЕ.„Мислам дека ни е потребен консензус за прашањето на нашето членство на ЕУ. Опозицијата бара хрватски модел, една друга партија спомена швајцарски модел, но нас ни треба модел кој ќе одговара на македонското општество и на нашите закони. Јас сум да донесеме уставни измени со кои ќе ги отвориме кластерите и ќе станеме земја членка на ЕУ до 2030 година со заштитен македонски јазик и со заштитена култура и идентитет“, рече Ковачевски.

Сподели на:

Слични Објави