Препораки за заштита од мајмунски сипаници даде министерството за здравство

Сподели на:

Избегнување на контакт со диви животни и термички добро обработено месо од вакви животни, се дел од препораките за заштита од мајмунски сипаници кои ги објави Министерството за здравство.

Од министерството препорачуват оние лица кои имаа професионално контакт со заболени диви животни да користат заштитни ракавици, маски, очила, а исто така се препорачува и да се избегнува близок физички контакт со лица кои имаат или се сомнителни на мајмунски сипаници.

Периодот на инкубација на сипаниците е од 5 до 21 ден зависно од начинот на пренесување и изложување на болеста.

Сподели на:

Слични Објави