Прилеп има 69,025 жители 7,743 помалку од минатиот попис

Сподели на:

Државниот завод за статистика денес ги објави официјалните резултати од пописот во 2021 година. Во Република Македонија има околу 1,800 000 резидентни жители, во Прилеп има 69,025 жители што е за 7,743 помалку од пописот во 2002 година, а пак во Скопје живеат 526,502 жители што пак е за 19,576 повеќе од пописот во 2002 година.

На пописот во 2002 година во Прилеп имало 76,768 жители, а на пописот во 2021 има 69,025 од кои 34,208 мажи и 34,817 жени, 58,349 Македонци, 127 Албанци, 1060 Турци, 3966 Роми.

Сподели на:

Слични Објави