| |

Рекордна инфлација од 16,8%

Сподели на:

Трошоците на живот на годишно ниво се зголемени за 16,8 отсто, а цените на мало за 14,2 отсто.

Државниот завод за статистика објави ново рекордно зголемување на инфлацијата.

За речиси 50 посто поскапо се продаваат маслото за јадење и лебот, млечните производи се поскапи за 30 посто, а зголемени се трошоците за набавка на овошје и зеленчук за 20 отсто.

Извештајот на статистика покажува дека на едно домаќинство за една година трошоците само за набавка на храна и пијалоци им се зголемени за над 25 отсто.

Очекувањата на експертите се дека до крајот на годинава инфлацијата ќе надмине 20 отсто.

Сподели на:

Слични Објави