САД предвидуваат дека Белорусија ќе влезе во војна

Сподели на:

САД и НАТО веруваат дека Белорусија можно е да и се придружи на Русија во војната против Украина.

Белорусија е се поверојатно да влезе во конфликтот, изјави воен претставник на НАТО.

„На Путин му треба поддршка. Сè би помогнало“, објасни функционерот.

Извор од белоруската опозиција изјавил дека белоруските борбени единици се подготвени да влезат во Украина во следните неколку дена. Според овој извор, ова ќе има геополитичко влијание, со оглед на импликациите на друга земја да се вклучи во војната.

Висок претставник на разузнавањето на НАТО одделно рече дека алијансата проценува дека белоруската влада „ја подготвува околината за да ја оправда белоруската офанзива против Украина“.

Изворите нагласиле дека до денес нема индикации дека Белорусија учествува во борбите во Украина, а висок официјален претставник на американската одбрана рече дека Пентагон не видел „никакви индикации дека Белорусите се подготвуваат да се преселат во Украина или дека направиле некакви договори “

Воен претставник на НАТО рече дека конечната одлука за вмешаност на Белорусија во војната допрва треба да биде донесена во Москва, а засега нема индикации дека белоруските сили учествуваат во борбите во Украина.

„Ова не е она што го сака Лукашенко“, објасни функционерот, мислејќи на белорускиот претседател. „Прашањето е: дали Путин сака уште една нестабилна земја во регионот?

„Вклучувањето би ја дестабилизирало Белорусија“, рече официјалниот претставник.

Официјалниот претставник не сакал да образложи како Белорусија би можела да интервенира во војната, но рече дека има смисла Русија да се обиде да ја прекине воената помош на НАТО што доаѓа до Украина од нејзината западна граница.

Русија ја користи Белорусија како отскочна даска за многу свои воздушни операции во Украина уште од првиот ден на војната.

Сподели на:

Слични Објави