СДСМ тоне кон пропаст, ДУИ со 4 пати повеќе народ на митингот во Скопје

Сподели на:

Како рекламен приказ на политичкиот жар, двете владејачки партии во Скопје, СДСМ и албанската ДУИ, ги одржаа последните митинзи за првиот круг од претседателските избори. Остриот контраст во присуството на овие митинзи предизвика дискусии за актуелната состојба во СДСМ.

СДСМ ја избра улицата пред Делегацијата на ЕУ во Скопје за својот партиски митинг, додека албанската ДУИ собра значително поголема толпа на главниот плоштад „Македонија“, во срцето на градот. Со едноставен преглед, евидентно е дека ДУИ успеа да привлече најмалку четири пати повеќе присутни во однос на СДСМ.Политичките експерти го толкуваат ваквиот одзив како симболично поместување во македонскиот политички пејсаж.„Излезноста на митингот на ДУИ доволно зборува за моменталното расположение на Македонците кон СДСМ. Тоа сигнализира губење на вербата во раководството и политиките на СДСМ“, се вели во објава на социјалните мрежи.„Падот на СДСМ не се однесува само на бројките; тоа е одраз на подлабоко оддалечување од електоратот. Слабата посетеност на митингот е симптом на пошироко разочарување од владеењето на СДСМ“, се вели во објава на Икс (поранешен Твитер).

Овој значаен диспаритет во присуството на митинзите се гледа како еклатантна потврда за намалената популарност на СДСМ и нејзината борба да ја задржи важноста во македонската политика. Тоа е остар контраст со нејзината некогашна позиција како моќна политичка сила.Додека СДСМ се мачи со својата кампања за претстојните избори, бурната излезност на митингот на ДУИ служи како предупредувачки знак за оваа партија. Аналитичарите предвидуваат дека без значителни промени и ревитализирана стратегија, СДСМ може да се соочи со политичка пропаст.

Сподели на:

Слични Објави