|

Државна олимпијада по германски јазик за учениците од основните училишта

Сподели на:

Заврши и овогодинешната Државна олимпијада по германски јазик за учениците од основните училишта, на која верувале или не, учество зедоа повеќе од 275 дечиња – љубители на германскиот јазик и култура, кои се натпреваруваа во четири категории од шесто до деветто одделение и уште еднаш потврдија дека навистина фразата Deutsch macht Spaß не е само обична изрека, туку стварност
Натпреварот се одржа во Прилеп, во градот под Марковите Кули, баш во централното основно училиште „Кочо Рацин“, а домаќините – тимот на наставници при ООУ „Кочо Рацин“ – Прилеп предводени од наставничките по германски јазик и директорката на училиштето г -ѓата Јулијана Тренкоска, се погрижија овој настан да биде сладок спомен за кој сите уште долго ќе зборуваме и кој ќе го паметиме.
Ние, наставниците, умееме да направиме чуда! Токму како ова вчера. A знаете зошто? – Затоа што за нас, наставниците, најважна е среќата, радоста и насмевката на децата! Изучувањето на германскиот јазик им го овозможуваме на еден креативен начин… бидејќи тоа…германскиот јазик…. значи забава !
Затоа ја користиме оваа прилика да им се заблагодариме на нашите пријатели од Гете-Институтот Скопје без чијашто поддршка не би можеле да понудиме ваков формат на настава и натпреварувачки активности од светски калибар. Сакаме да им се заблагодараме и на Амбасадата на С. Р. Германија во Скопје и Советот на општина Прилеп, кои преку присуството на своите претставници му дадоа поинаква тежина на овој настан. На крај огромна благодарност до нашите спонзори „ВИТАМИНКА“ АД Прилеп, „КОЖУВЧАНКА“ ДОО Кавадарци и „АРС ЛАМИНА“ Скопје, кои уште еднаш покажаа дека секогаш се отворени за соработка кога станува збор за децата и нивната среќа

Од се срце им честитаме на добитниците на награди и се гордееме што сите ученици, без разлика дали освоиле место или не, се особено горди поддржувачи на германскиот јазик и култура. Изјавија организаторите на државниот натпревар по Германски јазик.

Сподели на:

Слични Објави