Мечки излегоа на среде пат во Маврово

Сподели на:

Мечка и две мали мечиња излегоа на пат во Маврово.

Општината Маврово и Ростуше веќе неколку години е сардисана од огромен број на кафеави мечки, строго заштитен вид во земјата, кои во потрага по храна за мечињата често ризикуваат да се спуштат во населените места и да ги посетат дворовите на мештаните.

Во потрага по храна мечките често ризикуваат да се спуштат во населените места, а со нив доаѓаат и мечињата. За дел од посетителите тие се вистинска атракција покрај патот, или додека си играат на дрвјата.Според проценките што ги дава Општина Маврово и Ростуше, на територијата на националниот парк има од 160 до 180 мечки, а според одредени норми од стучни лица, нивниот број би требало да биде 70.

Сподели на:

Слични Објави