Одбележани 120 години од смртта на војводата Методија Патчев

Сподели на:

Денес во Кадино село, делегација од Општина Прилеп предводена од Градноначалникот Борче Јовчески, Претседателот на совет Дејан Проданоски, Пратеници, здружението Методија Патчев од Охрид и други положија свежо цвеќе на вечното почивалиште на Македонскиот револуционер, војводата Методија Патчев. Преку рецитали, песни и реферат учениците од ОУ „Страшо Пинџур“ не потсетија на големото револуционерно дело на Патчев, како и на денот кога тој загинал заедно со својата чета.
По повод 120 годишнината, цвеќиња на гробот на Методи Патчев положија и претставници од ООУ „Страшо Пинџур“ и почитувачи на неговиот лик и дело.
Панихидата во чест на великанот Методи Патчев ја изврши Неговото Високопреосвештенство Митрополитот г. Петар.
Методи Патчев е роден на 14 мај 1875 година во Охрид а загинал откако бил предаден во 1902 година во Кадино Село бранејќи ја Македонија од турскиот аскер.
Со песна, после 24-часовна борба, Методи Патчев и неговите соборци со последните куршуми извршиле групно самоубиство.

Сподели на:

Слични Објави