Што да очекува светот во 2024 година

Сподели на:

01. Половина од светското население ќе излезе на избори во 2024 година

Избори ќе се случат во повеќе од 40 држави во 2024 година, при што на гласање ќе излезат четири милијарди граѓани меѓу кои и граѓаните од седум од првите десет најнаселени земји во светот.

02. Ќе се зголемува бројот на луѓе кои живеат до 100 години

Според проценките на Обединетите Нации, целиот свет имал само 27.000 вистински стогодишници во 1970 година.Сега, глобалниот број на стогодишници надминува 500.000 и може да достигне 3,5 милиони во 2050 година, пресметуваат ОН. Бројот на стогодишници се зголемува за шест до осум пати побрзо од целокупното глобално население.

03. Интелигентните машини ќе ги освојат нашите секојдневија

Во 2024 година, вештачката интелигенција (AI) станува клучен дел од секојдневниот живот во сите полиња и индустрии. Постои загриженост дека предавањето на контролата над нашите животи на алгоритмите може да ги влоши поделбите и нееднаквостите во општеството.

Бизнисите ја прифаќаат, регулаторите ја регулираат, а техничарите продолжуваат да ја подобруваат. Ќе се интензивира дебатата за најдобриот регулаторен пристап – и дали аргументите за „егзистенцијалниот ризик“ се мамка што им користи на актуелните власти.

04. Ќе се зголемува бројот на луѓе кои ќе работат по четири дена во неделата

Сѐ повеќе компании и вработени ќе се префрлаат на 4-дневни работни недели во 2024 година. Тоа веќе се случува, а трендот ќе се засили. Една од причините е токму вештачката интелигенција – 20% од работниците ќе имаат над 50% од нивните работни задачи “загрозени” од AI.

05. Социјалните медиуми ќе се свртат кон подолги видеа, автентична содржина

Социјалните медиуми се подготвени за значителни промени во 2024 година. TikTok ќе продолжи со својата доминација во во видео содржините, а LinkedIn ќе доминира уште повеќе во професионалниот свет.

Подолгите видеа ќе станат повеќе популарни бидејќи корисниците бараат одговори на нивните прашања, а расте и побарувачката за автентична содржина.

06. Олимписките и паролимиписките игри во Париз

Почетокот на Олимписките игри во Париз е утврден за 26 јули 2024 година. За прв пат, церемонијата на отворањето на Игрите ќе се одржи надвор од стадион, точно во средината на градот. Наместо да маршираат по патеката, спортистите во Париз ќе бидат претставени со бродови, додека пловат по Сена, а ќе ги гледаат дури 600.000 гледачи.Ќе видиме одбојка на плажа во сенката на Ајфеловата кула, коњички настани во Версајската палата, хотелот на инвалидите каде се одржува стрелаштво и Плас де ла Конкорд со скејтбординг, BMX и кошарка 3х3.

Параолимпијадата, која започнува на 28 август, ќе се одржи на различни локации.

Сподели на:

Слични Објави