Што вика Уставот на Република Македонија околу слободата на движење? – Александар Маркоски

Што вика Уставот на Република Македонија околу слободата на движење? – Александар Маркоски

Едно од позначајните права кои се поврзуваат со слободата на човекот, е слободата на движење и домување. Oваа слобода на секој граѓанин на Република Македонија, уставот ја утврдува како право слободно да се движи на територијата на Републиката и слободно да го избира местото на своето живеалиште (регулирано со членот 27 од Уставот). Оваа слобода…

СДСМ не може да го обои во розова боја она што е катран црно, колумна на Иле Тасески

СДСМ не може да го обои во розова боја она што е катран црно, колумна на Иле Тасески

Последните настани околу прифаќањето на предлозите на синдикалните организации, власта на СДСМ се обидува да го претстави како нејзин најголем успех. „Владата предводена од СДСМ продолжува со економските политики за унапредување на животниот стандард на граѓаните“, беше соопштено на една од последните прес конференции на партијата. На истата прес конференција, а и на една претходна,…

Чекајќи го Годо, односно мерките за поддршка на граѓаните и стопанството

Чекајќи го Годо, односно мерките за поддршка на граѓаните и стопанството

Колумна на Иле Тасески Поминаа речиси два месеци од последниот ребаланс на буџетот на Македонија, кога Владата најавуваше дека во најбрз можен рок ќе излези со мерки за поддршка на граѓаните и стопанството со цел амортизирање на последиците од сите кризи кои со огромна сила удрија врз Македонија. Поминаа речиси два месеци, но од најавените…

Прилепски адвокат со прашање: На каков дијалект и јазик зборуваше дедо ми во Егејска Македонија, за што јадеше 10 стапа од грчкиот учител?

Прилепски адвокат со прашање: На каков дијалект и јазик зборуваше дедо ми во Егејска Македонија, за што јадеше 10 стапа од грчкиот учител?

Денес јавноста се крена на нозе во врска со унилатералната декларација за македонскиот јазик, каде се негира негира неговиот историски континуитет и простирање. Според ексепртската јавност, историјата на македонскиот јазик не почнува од 45 како што стои во декларацијата, ниту пак се развивал врз дијалектите само во денешните државни граници.Во таа насока, прилепскиот адвокат, Александар…

Ако платите во Република Македонија растат, тогаш зошто работниците штрајкуваат?

Ако платите во Република Македонија растат, тогаш зошто работниците штрајкуваат?

Кратка анализа на Иле Тасески: Последниот извештај од Државниот завод за статистика повторни „измери“ пораст на нето платата во месец 04/2022 година. Според нив, просечната плата достигна 31.525 денари, што претставува зголемување и во однос на претходниот месец, и во однос на претходната година. Меѓутоа, ако во Република Македонија речиси секојдневно гледаме разни облици на…

Колумна на Стефо Јанкулоски – Кога немаш свои проекти ќе мора неосновано да критикуваш други

Колумна на Стефо Јанкулоски – Кога немаш свои проекти ќе мора неосновано да критикуваш други

Господинот Шилегов да беше активен во својот четиригодишен мандат колку што е активен со неосновани критки на социјалните мрежи последните неколку недели, можеби ќе беше добар градоначалник. Кога немаш свои проекти ќе мораш да коментираш за други.Да се потсетиме дека Петре е градоначалник кој ја продаде Градската куќа под пазарната цена, не направи нов луна…

Просечната плата во март 2022 година номинално достигна 30.000 денари, но таа реално вреди исто колку и лани, во март 2021 година
|

Просечната плата во март 2022 година номинално достигна 30.000 денари, но таа реално вреди исто колку и лани, во март 2021 година

Денеска премиерот Димитар Ковачески изјави дека владата на СДСМ конечно го исполни своето ветување на зголемување на просечна плата од 30.000 денари. Оваа изјава премиерот ја даде уште пред Државниот завод за статистика да го објави официјалното соопштение за висината на исплатената нето плата за месец март 2022 година. Имено, според соопштението на ДЗС, просечната…

Колумна на Александар Николоски за економијата и земјоделието

Колумна на Александар Николоски за економијата и земјоделието

Деновиве дискутирајќи со граѓаните за најновата економска криза како последица на војната во Украина по малку на смеа но многу повеќе во иронија и резигнација ми велат дека знаат како е кога е тешко, но  за жал ретко виделе добро и лесно. Во вакви предизвици факт е дека глобалните текови диктираат многу во мали економии…

Брутална исповед на еден наставник

Брутална исповед на еден наставник

,,Драга” Владо, Зошто од толку државни влади само ти си ненормална? Зошто толку многу вложувавме во твоето образование додека ти беше дете, а ти не си научила сосема ништо. Залудно сме ги трошеле и часовите и трудот за тебе. Проблем со вродениот капацитет? Да, тоа ќе да е. Грешка во чекор, погрешни персони на погрешно…

Дали владата манипулира со вработените во јавниот сектор и барањата на синдикатите за зголемување на платите?

Дали владата манипулира со вработените во јавниот сектор и барањата на синдикатите за зголемување на платите?

Дали владата манипулира со вработените во јавниот сектор и барањата на синдикатите за зголемување на платите?