Цел Прилеп на могила – многу забава и дружба (ФОТО)
|

Цел Прилеп на могила – многу забава и дружба (ФОТО)

Денешникот настан од забавен карактер организиран од Општина Прилеп ги привлече прилепчани од 7 до 77 години да дојдат и да се забавуваат на могила. Музика за сите љубители, забава, уметност, пинг понг, фудбал и хуманитарна акција за Стефан. Пијалаците не се наплаќаат, едноставно донирај за Стефан! Настанот започна во 11 часот а ќе трае…

„Пролетта нѐ мами, на Могила нѐ кани“ – многу забава, дружба, музика
|

„Пролетта нѐ мами, на Могила нѐ кани“ – многу забава, дружба, музика

Почитувани сограѓани, ни претставува чест да ве поканиме на целодневна дружба „Пролетта нѐ мами, на Могила нѐ кани“! Овој прекрасен настан ќе се одржи во недела, 28.04.2024, од 11:00 до 16:00 часот, во Паркот на Могилата на Непобедените.Ќе има многу забава, дружба, музика и различни содржини за сите, од најмладо до најстаро! Исто така, сакаме…

82 години од смртта на Орде Чопела

82 години од смртта на Орде Чопела

Денес се навршуваат 82 години од смртта на Јордан Орде Чопела. Македонскиот народен херој Орде Чопела бил смртно ранет од бугарската фашистичка полиција на 8 април 1942 година, откако бил предаден. Починал следниот ден 9 април. По повод чествување на Патрон- херојот Орде Чопела денеска во средното училиште се одржаа : Спортски натпревари во одбојка…

“Книги во Прилеп” сабота под саат кулата

“Книги во Прилеп” сабота под саат кулата

КНИГИ ВО ПРИЛЕП Од мотото не престанувај да читаш, Здружението за културна размена Логос, со поддршка на Општина Прилеп го реализира културниот настан “Книги во Прилеп” кој има за цел да ја разбуди книжевната пролет кај прилепчани! Во сабота, на 30 март, на плоштадот кај Саат кулата, неколку издавачки куќи, ќе ги претстават своите изданија,…

Нов асфалт на улиците близу Автобуската станица

Нов асфалт на улиците близу Автобуската станица

Нов асфалт на неколку улици во Прилеп, односно на улиците околу Автобуската станица, улицата позади Комерцијална банка исто така почна со рехабилитација и на други улици низ Прилеп кои се предвидени во 60те улици за рехабилитација.

Засадени 2000 садници на иницијатива на ученичката Миа
|

Засадени 2000 садници на иницијатива на ученичката Миа

Учениците на ООУ Кочо Рацин Прилеп заедно со раководството на училиштето, а по иницијатива на ученичката Миа Шејкероска организираја акција за пошумување на пределот околу с.Селце каде беа засадени 2000 садници габер и багрем. Миа изјави дека е среќна што и се исполнила желбата за пошумување за да имаме поздрава животна средина. Како што изјави…

Хепенинг за денот на пролетта на Могила

Хепенинг за денот на пролетта на Могила

Со пролетен хепенинг организиран со најмаладите, одбележан Денот на пролетта во новиот парк на Могилата. Денеска е 21 Март – раноденица или будењето на пролетта, кога се испраќаат пораки за чиста животна средина, зачувување на природата со цел заштита на природните убавини и реткости, и кога со повеќе еколошки акции се чистат урбаните средини и…

Пролетен хепенинг, утре на Могила

Пролетен хепенинг, утре на Могила

На 21 март, паркот на Mогилата ќе биде место за радост, дружба и пролетно задоволство! Општина Прилеп, заедно со основните училишта, организира Пролетен хепенинг како дел од иницијативата за создавање посветеност кон инклузивноста и заеднички активности по повод Денот на пролетта и екологијата. Настанот ќе биде исполнет со многу забава и активности, вклучувајќи музика, игри,…

Позитивноста на Мистик вчера „го тресеше“ Прилеп на „Прочка 2024“
|

Позитивноста на Мистик вчера „го тресеше“ Прилеп на „Прочка 2024“

Прилепскиот маскембал „Прочка 2024“ го одбележа своето дваесет и второ издание со впечатливо дефиле на 23 групни и поединечни маски, а меѓу нив и костимот Мистик. Ова мистично суштество, создадено од Мила Спиркоска, го освои срцето на јавноста и жирито кое ѝ додели награда за најдобра поединечна маска. Мистик не привлече внимание само поради својата…

Карневал Прочка 2024 Прилеп
|

Карневал Прочка 2024 Прилеп

22 издание на Карневалот Прочка 2024, Прилеп! Во духот на вековната традиција и прилепските и македонски обичаи, денес го празнуваме празникот Прочка кој што од верски аспект претставува манифестација на искрената и пожртвуваната љубов кон ближните. Со својата автентичност и културно богатство карневалот „Прочка“ не случајно е дел и од најголемата карневалска асоцијација, Меѓународната конвенција…